Bart de Koning is trainer en materialenontwikkelaar voor natuur in de kinderopvang.

Hij organiseert trainingen en workshops voor de kinderopvang. Klik hier voor meer informatie.


Mis geen enkele tip! Aboneer u op deze weblog.

Meer informatie of abonneren op deze weblog?

Vul in de rechterkolom je mailadres in bij 'volg mij per e-mail'

donderdag 16 augustus 2012

Natuur op Kinderdagverblijf Het Stokpaardje

De cursus heeft ons geïnspireerd om meer met de natuur en omgeving om ons heen bezig te zijn. De kleinsten nemen we vaker mee naar buiten en we hebben standaard een natuurbak staan. De natuurkalender is in de maak en we zitten met de kinderen ook vaker in de moestuin om onkruid te wieden of kruiden of groenten te oogsten. Zo leuk!
Dus ontzettend bedankt voor je enthousiaste, humorvolle en inspirerende Natuurcursus!

De dames van kinderdagverblijf het Stokpaardje hadden mij uitgenodigd om hun te inspireren met natuuractiviteiten met peuters. Uiteraard wilde ik dit graag doen, en zo ging ik twee avonden op pad met Nel (de eigenaresse) en zes medewerksters de natuur in.

Het Stokpaardje ligt prachtig in het buitengebied van Bakkum (vlakbij Castricum) aan de rand van de duinen. Het ligt vast aan een stal met paarden, opa heeft er een moestuin, en de peuters zelf hebben er ook een. De tuin is nog een beetje steriel. Maar dat komt ook omdat ze pas een jaar bezig zijn met het kinderdagverblijf.

Als je het Stokpaardje uit loopt, zit je meteen in de polder. De kieviten en de grutto's roepen je tegemoet. Langs een stil weggetje loop je zo de weilanden in, vol met bloemen, knotwilgen en braamstruiken. Samen zijn we op ontdekkingstocht geweest: we ontdekten dat er allemaal beestjes te vinden zijn in het hoge gras: slakken, rupsen, sprinkhanen. Er zijn allerlei bloemen te vinden. En met de bloemen kun je ook kleuren. In het voorjaar kunnen de peuters met de boer naar de pas geboren lammetjes of met een vogelaar naar de weidevogels kijken. Misschien mogen ze wel mee op zoek naar nesten! Ik heb de dames geleerd dat herhaling goed is, en dat er in elk seizoen en bij elk weertype wat anders te ontdekken is.

Iets verder dan de polder (maar toch maar 15 minuten lopen) vind je de duinen en het bos. Daar zijn weer andere dingen te ontdekken. We gingen speerwerpen met takken. Waarom heb ik dat zelf niet bedacht verzuchtte een medewerkster. We keerden boomstammen om op zoek naar pissebedden en duizendpoten. Ook kwamen we nog een enorme wijngaardslak tegen. Tenslotte vonden we een klimboom, waar de peuters heerlijk kunnen klimmen en klauteren. De beestjes namen we mee om een beestjesbak mee in te richten. Niet teveel, zodat de peuters zelf ook nog wat te doen hadden.



Samengevat kwam het er op neer:
* Ga veel naar buiten met de kinderen.
* Herhaling is goed, laat de kinderen wennen aan de natuur.
* (voor)doen is beter dan erover praten. Rennen, klimmen, koppeltje rollen is ook natuurbeleving.
* Maar praten is ook belangrijk: benoem wat je ziet, hoort en ruikt, laat de kinderen er ook over praten.
* Haal de natuur naar binnen.
* Lees Rupsje Nooitgenoeg (e.a.) nadat je een rups hebt gevonden. Niet andersom.

Mij ook inhuren voor een inspirerende workshop? Informeer naar de mogelijkheden: bart@natuureducatie.com