Bart de Koning is trainer en materialenontwikkelaar voor natuur in de kinderopvang.

Hij organiseert trainingen en workshops voor de kinderopvang. Klik hier voor meer informatie.


Mis geen enkele tip! Aboneer u op deze weblog.

Meer informatie of abonneren op deze weblog?

Vul in de rechterkolom je mailadres in bij 'volg mij per e-mail'

maandag 12 september 2011

Van alles-door-elkaar jam

Op de meeste blogs vind je netjes jam van rozenbottels, of van bramen, of van vlierbessen. Maar hier een idee voor een jam van van alles door elkaar.


Ga met je groep kinderen de buurt in. Geef ze bakjes mee en wijs aan welke bessen waar je jam van kunt maken (vlierbes, lijsterbes, braam, meidoorn, rozenbottel, appels), zie hier voor de plaatjes. Wijs ze ook aan welke ze vooral niet moeten plukken(taxus, liguster, gelderse roos, bitterzoet).

Ga terug naar je locatie. Zorg voor een elektrisch kookstel (of een gasfornuis als je dat hebt), pannen, geleisuiker en een paar citroenen.

Zet je kinderen aan tafel om de vruchten schoon te maken. Met een vork rits je makkelijk de vlierbessen en lijsterbessen van hun trosje af. Gooi de groene en rode vlierbessen eruit. Snijd de rozenbottels in twee stukken. Haal het klokhuis uit de appels en snijd ze in stukjes. Maak het fruit schoon onder de kraan. De pitten hoeven er niet uit. Dat komt later wel als je het zeeft.

Daarna gooi je alles in de pan met een klein bodempje water.Zet een krukje of trapje bij de aanrecht en laat de kinderen om de beurt roeren. Blijf hier uiteraard wel bij voor de veiligheid. Laat andere kinderen 2 citroenen doormidden snijden.Pers de citroenen door het mengsel.

Gooi er afhankelijk van hoeveel fruit je hebt er geleisuiker bij. Kinderen zijn zoetekauwen, dus wees daar niet te zuinig mee. Blijf roeren tot het kookt. Zet de kookplaat zacht en roer regelmatig door.

Zeven

Nu is het tijd om de pitten er uit te zeven. Zeker in de rozenbottel en meidoorn zitten grote pitten die je niet kunt eten. Zet een andere pan klaar. Leg er een zeef bovenop. Schep met een opscheplepel het kokende mengsel in de zeef. De kinderen kunnen dat met een houten lepel door de zeef persen.

Wat door de zeef heen gaat is de jam die je later opeet. Hij moet eerst nog wat opstijven. Heb geduld dat gebeurt vanzelf als het afkoelt.

Het mengsel dat in de zeef achterblijft kun je nogmaals koken met een bodempje water. Daarna zeef je het nog een keer. Op die manier krijg je veel meer jam.

Opeten

Je kunt de jam eventueel in potjes mee naar huis geven. Maar het is ook leuk om het met de groep op te eten als je je boterhammetjes of toastjes maakt. Kinderen vertellen je meestal dat het veeeeeeeel lekkerdere jam is dan die uit de winkel. Of dat ze eerst geen jam lusten, maar nu wel. Dat soort leuke dingen.

Veel plezier ermee!

Geen opmerkingen: