Bart de Koning is trainer en materialenontwikkelaar voor natuur in de kinderopvang.

Hij organiseert trainingen en workshops voor de kinderopvang. Klik hier voor meer informatie.


Mis geen enkele tip! Aboneer u op deze weblog.

Meer informatie of abonneren op deze weblog?

Vul in de rechterkolom je mailadres in bij 'volg mij per e-mail'

donderdag 19 januari 2012

Op puttenjacht

In de winter is er in de natuur misschien minder te beleven. Maar je kunt altijd nog op puttenjacht. Want de ene put is de andere niet. Er zijn putten voor de brandweer, rioolputten, putten waaronder de gasafsluiter ligt. En behalve dat zijn er ook allerlei geheimzinnige kastjes en huisjes te vinden in de buurt. Soms staat er een grote bliksemschicht op. Dat is een electriciteitshuisje of officieel een transformatorhuisje. De stroom komt daar binnen met een hele hoge spanning. In het huisje wordt de spanning verlaagd naar 220 volt. Anders klappen alle lampen, computers en tv-toestellen uit elkaar.

Ga met je kinderen naar buiten en ga op zoek naar putten. Neem papier en wasco mee. Zo kun je de putten overtrekken voor je eigen puttententoonstelling. Kijk voor inspiratie even naar dit filmpje.

Terug binnen kun je even kijken hoe het water, de elektriciteit en het gas jouw huis binnenkomt. Neem eens een kijkje onder het gootsteenkastje. Daar zit een kromme buis, die de 'zwanenhals' heet. Al het afwaswater gaat door de zwanenhals het riool in. Ga eens kijken in het toilet. Bovenin komt via een kraan het leidingwater de stortbak in. Onder het toilet gaat het afvalwater ook het riool in.

In de meterkast vind je de meters voor elektriciteit, gas en soms ook de watermeter. Hierop kun je aflezen hoeveel er wordt gebruikt. Zet eens alle elektrische apparaten die je kunt vinden aan. Kijk of de meter harder gaat lopen. Zet ze nu allemaal uit. De meter loopt nu een stuk minder hard of helemaal niet meer. Het gasbedrijf en het elektriciteitsbedrijf komen de meter opnemen. Dan krijg je een rekening voor wat je allemaal hebt gebruikt.

Om geld en het milieu te sparen kunnen we best wat zuiniger aan doen. Maak met je kinderen stickers waar je zuiniger aan kunt doen. De ene sticker gaat over dat je de kraan niet moet laten lopen. De andere sticker herinnert je er aan dat je het scherm van je computer uit zet als je hem niet gebruikt. Of de oplader van de telefoon uit het stopcontact haalt. Of de TV van stand-by zet, enzovoorts.

Deze tip en vele andere natuur- en milieutips vind je in mijn nieuwe boekje 'Naar Buiten in het voorjaar'. Meer informatie hierover vind je hier.

Geen opmerkingen: