Bart de Koning is trainer en materialenontwikkelaar voor natuur in de kinderopvang.

Hij organiseert trainingen en workshops voor de kinderopvang. Klik hier voor meer informatie.


Mis geen enkele tip! Aboneer u op deze weblog.

Meer informatie of abonneren op deze weblog?

Vul in de rechterkolom je mailadres in bij 'volg mij per e-mail'

maandag 11 maart 2013

Verhalenstok

De moeder van Kleine Veer zei altijd 'je hebt geluk dat je hoofd vast zit, anders vergat je die ook nog'. Kennen jullie ook dat soort kinderen. Dromers. Die steeds alles vergeten? Misschien was je zelf zo'n kind. Of vergeet je nog steeds alles.

Kleine Veer is een Indianenmeisje. Ze leeft in de prairie in Noord Amerika. Kinderen gaan daar voedsel uit de natuur verzamelen. Ze verzorgen de kippen, hun groentetuintje, plukken wilde granen, leren paardrijden en maken hoofdtooien of gaan op jacht. Maar omdat Kleine Veer alles vergeet, kan ze wel een geheugensteuntje gebruiken.

Daarvoor maakt ze een verhalenstok. Wat ging ik ook alweer doen buiten? een rietpluim staat voor paardrijles, een groen blad staat voor in de moestuin werken, stro staat voor het konijnenhok schoonmaken, een veer voor de kippen verzorgen enzovoorts.

Hoe maak je een verhalenstok?

Heel eenvoudig: Zoek een mooie stok. Wikkel er een paar postelastieken omheen. Ga op zoek in de tuin of in het bos. Verzin wat Kleine Veer allemaal mee wil maken en zoek daar spullen bij.

Als je klaar bent met je stok, zoek je iemand anders en vertel je jouw verhaal.

Deze activiteit gebruikte ik voor een workshop bij Kindervilla de Wereld in Noordwijkerhout. De dames (en één heer) hadden weer helemaal zin in het voorjaar om leuke dingen te gaan ondernemen met de kinderen in de tuin.

Ook zin in zo'n inspirerende workshop over wat je buiten kunt ondernemen, stuur mij een mail:


Geen opmerkingen: