Bart de Koning is trainer en materialenontwikkelaar voor natuur in de kinderopvang.

Hij organiseert trainingen en workshops voor de kinderopvang. Klik hier voor meer informatie.


Mis geen enkele tip! Aboneer u op deze weblog.

Meer informatie of abonneren op deze weblog?

Vul in de rechterkolom je mailadres in bij 'volg mij per e-mail'

woensdag 9 maart 2011

Naar de bollen? Of naar de knoppen? - cadeautjes van de natuur.

Het is feest buiten. Dat zie je aan al die cadeautjes die aan het open gaan zijn. Heel de winter zaten bollen verstopt onder de grond. Nu komen krokussen en narcissen boven de grond met al hun kleurenpracht.
Hetzelfde geldt voor de boomknoppen. Aan elke boom vindt je tienduizenden pakketjes die bij de eerste voorjaarsdagen haast hebben om hun inhoud prijs te geven. Is het een bloem? Een katje (eigenlijk een bloem)? Of toch een blad.

Ga met kleuters op voorjaarstocht. Laat ze zoeken naar krokussen, narcissen, tulpen en hyacinten die boven de grond komen. Zet je locatie vol met leuke bollen en kijk samen met de kids hoe ze uitkomen. Zou er al een bloem in zitten? Snoei in je eigen tuin of waar dat mag voorjaarstakken. Zet ze in een vaas. Kijk eens hoe de knoppen open gaan.

Ga op knoppentocht. Elke knop voelt anders aan. De ontluikende katjes aan de wilgenboom kun je aaien als een poes (heten het daarom katjes?). De dikke knoppen van de kastanje zitten vol met 'lijm'. Ze zijn heel erg kleverig. De rode knoppen van de balsempopulier ruiken naar het zalfje purol. En zo valt er oneindig veel te beleven.

Op internet staat een leuke lesbrief over bollen en knoppen. Die vind je hier

Geen opmerkingen: